ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ 2016

αναρτήθηκε στις 23 Απρ 2016, 6:16 π.μ. από το χρήστη Nicosia Chess   [ ενημερώθηκε 23 Απρ 2016, 6:20 π.μ. ]

 Η Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το ‘‘Παγκύπριο Πρωτάθλημα Νέων’’ που θα διεξαχθεί από τις 6 Μαΐου μέχρι τις 8 Μαΐου 2016, στη ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΟΡΟΥΜ στη Νήσου.  Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με το ελβετικό σύστημα 6 γύρων με χρόνο σκέψης 90 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα αύξηση χρόνου σε κάθε κίνηση.

Θα διεξαχθούν ξεχωριστά αγώνες αγοριών και κοριτσιών για τις κατηγορίες U8, U10, U12, U14, U16 και U18.  Δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε κατηγορία θα έχουν αγόρια και κορίτσια από κάθε επαρχία.  Βασική προϋπόθεση, όλοι οι σκακιστές/τριες να ανήκουν σε όμιλο-μέλος της ΚΥΣΟ.

Στις κατηγορίες κοριτσιών όπου δεν συμπληρώνονται τουλάχιστον 6 σκακίστριες, τότε τα κορίτσια θα συμμετάσχουν σε μικτή κατηγορία. Επίσης, σε περίπτωση που σε μια κατηγορία δεν δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον 6 σκακιστές, τότε οι συμμετέχοντες της κατηγορίας αυτής θα αγωνιστούν στην αμέσως επόμενη κατηγορία.

Όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες θα πρέπει να είναι γραμμένοι στο μητρώο της ΚΥΣΟ και με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι γραμμένοι στη FIDE ως κύπριοι (CYP).

           Το πρωτάθλημα διεξάγεται για την ανακήρυξη του Παγκύπριου Πρωταθλητή Νέων κάθε κατηγορίας.  Επίσης, ο πρώτος νικητής κάθε κατηγορίας θα δικαιούνται της δωρεάν διαμονή σε διεθνείς διοργανώσεις (όπου δίνεται από τους διοργανωτές) εκπροσωπώντας την Κύπρο. Όσοι δεν έχουν κυπριακή υπηκοότητα και ιθαγένεια ή δεν πληρούν τις πρόνοιες των κανονισμών δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα και τη θέση τους θα καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος δικαιούχος στην τελική κατάταξη.  Οι υπόλοιποι, αν επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να καλύψουν τη διαμονή τους με δικά τους έξοδα εκτός κι αν υπάρξει ειδική προς τούτο διευθέτηση με τους διοργανωτές.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

 

Έγγραφη

Παρασκευή

06/05/2016

09:30

Τελετή Έναρξης

Παρασκευή

06/05/2016

10:00

1ος Γύρος

Παρασκευή

06/05/2016

10:30

2ος Γύρος

Παρασκευή

06/05/2016

16:30

3ος Γύρος

Σάββατο

07/05/2016

10:00

4ος Γύρος

Σάββατο

07/05/2016

16:00

5ος Γύρος

Κυριακή

08/05/2016

10:00

6ος Γύρος

Κυριακή

08/05/2016

16:00

Τελετή Λήξης

Κυριακή

08/05/2016

20:00

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 

1.     Ο χρόνος σκέψης για κάθε σκακιστή θα είναι 90 λεπτά με αύξηση 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση που ολοκληρώνεται, από την πρώτη κίνηση.

 

2.       Οι σκακιστές είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τις κινήσεις των ιδίων και του αντιπάλου τους στο δελτίο γραφής (παρτιδόφυλλο).

 

3.       Αν ενός σκακιστή το χρονόμετρο του μετρήσει πέραν των 30 λεπτών από την έναρξη του αγώνα και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, θα μηδενίζεται αυτόματα.  Επίσης, αν ένας σκακιστής αποχωρήσει από το πρωτάθλημα χωρίς σοβαρό λόγο, θα διαγράφεται και θα τιμωρείται με αποκλεισμό 2 χρόνων από όλες τις διοργανώσεις της ΚΥΣΟ, όπως ισχύει σε όλα τα Παγκύπρια πρωταθλήματα.

 

4.     Αναβολή αγώνα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.

 

5.       Σχετικά με την εφαρμογή των Anti-Cheating Guidelines της FIDE (δηλαδή των οδηγιών της FIDE για την αποφυγή χρήσης εξωαγωνιστικών μέσων για να κερδίσει ένας παίκτης μια παρτίδα) σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

 

 

Ø  Σύμφωνα με τα άρθρα 11.3a &b απαγορεύεται η χρήση και η εμφάνιση στην αίθουσα αγώνων κινητών και οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής επικοινωνίας. Επίσης, απαγορεύεται στους σκακιστές να εξέρχονται του αγωνιστικού χώρου κατά τη διάρκεια των αγώνων, εκτός κι αν έχουν τελειώσει την παρτίδα τους. Παράβαση των πιο πάνω κανονισμών θα σημαίνει αυτόματο μηδενισμό του σκακιστή που έκανε την παράβαση. Γενικά απαγορεύεται και η χρήση ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ σε ΟΛΟΥΣ.

Ø  Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνα στα ρούχα και τις τσάντες του παίκτη ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ. Στην περίπτωση αυτή τα αγόρια θα ελέγχονται από άνδρες και αντίστοιχα τα κορίτσια από γυναίκες. Όσοι αρνούνται να συνεργασθούν θα μηδενίζονται αυτόματα.

Ø  Η διαδικασία για το χειρισμό των κατηγοριών που περιγράφονται στο Τμήμα 3, Μέρος Α. Εάν οποιοδήποτε FIDE-ID πρόσωπο παρουσιάζει μια κατηγορία της παραβίασης των κανονισμών AC, ο διαιτητής θα πρέπει να του/της ζητήσει να προβεί σε επίσημη In-Tournament καταγγελία. Σε περίπτωση άρνησης, ο διαιτητής πρέπει να κάνει μια παρατήρηση στην έκθεση του τουρνουά και να αναφέρει το όνομα του ατόμου που έχει παρουσιάσει την κατηγορία της παραβίασης των κανονισμών AC. Στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος παίκτης δεν ενημερώνεται από το διαιτητή. Ένας διαιτητής που λαμβάνει μια In-Tournament καταγγελία μπορεί να ενημερώσει τον κατηγορούμενο παίκτη μετά το τέλος του παιχνιδιού του/της, και να ζητήσει το σχόλιό του/της. Ο διαιτητής θα πρέπει να περιγράφει στην έκθεση του τουρνουά οποιαδήποτε In-Tournament καταγγελία, δηλώνοντας το αποτέλεσμα της κάθε δράσης του ξεχωριστά.

 

6.       Όσοι χρησιμοποιούν τον αγωνιστικό χώρο είναι υποχρεωμένοι να συμπεριφέρονται με κοσμιότητα, να τηρούν ησυχία, να μην ενοχλούν τους άλλους που βρίσκονται στο χώρο και να αποφεύγουν τους διαπληκτισμούς και τις φιλονικίες.

 

7.       Οι αγωνιζόμενοι υποχρεούνται να προσέχουν την ενδυμασία τους η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με το περιβάλλον του αγωνιστικού χώρου.

 

8.     Ο σκακιστής που έχει την κίνηση δεν επιτρέπεται να αφήσει τη σκακιέρα του χωρίς την έγκριση του υπεύθυνου αγώνων ή του διαιτητή.

 

ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, όλες οι θέσεις καθορίζονται με βάση τα πιο κάτω κριτήρια:

 

1.     Direct Encounter

2.       Buchholz Cut 1

3.       Sonneborn-Berger

4.       Number of Wins (σε περίπτωση που χρειαστεί κι άλλο κριτήριο, number of wins with Black.

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

 

Υποβάλλονται γραπτώς, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα και εκδικάζονται από την Επιτροπή Ενστάσεων του πρωταθλήματος.  Κάθε ένσταση θα πρέπει να συνοδεύεται με το ποσό των €50 ευρώ.  Το ποσό θα επιστρέφεται μόνο σε περίπτωση που κερδηθεί η ένσταση.

Η επιτροπή ενστάσεων θα είναι τριμελής και θα συσταθεί πριν την έναρξη των αγώνων.

   

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

 

Επικεφαλής Διοργανωτής: Μαρκ Μπραΐαν

Επικεφαλής Διαιτητής: Πάρης Κληρίδης

Διαιτητές: Πηγάσιος Χατζηνικολάου, Βασίλης Αριστοτέλους, Παναγιώτης Διονυσίου


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στους ομίλους όπου ανήκουν.  Οι όμιλοι με τη σειρά τους θα πρέπει να δηλώσουν τα μέλη τους στον Έφορο Αγώνων Μαρκ Μπραΐαν, το αργότερο μέχρι τις 30 Απρίλιου 2016.

Αν κάποιος δηλώσει συμμετοχή μετά από την πιο πάνω ημερομηνία, θα επιβαρύνεται με €10 πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι μετά τις 30 Απριλίου ο έφορος αγώνων μπορεί να απορρίψει οποιανδήποτε αίτηση.

Οι συμμέτοχες κλείνουν στις 5 Μαΐου 2016

Η κλήρωση θα γίνει λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος!

 

ΠΑΡΑΒΟΛΟ (ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ)

 

Το παράβολο, ως δικαίωμα συμμετοχής, ορίστηκε στα €20 ευρώ και σε περίπτωση που υπάρξουν συμμετοχές από αδέλφια, τότε θα πληρώνει μόνο €15 ευρώ το καθένα.

Το παράβολο θα πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη του 1ου γύρου του πρωταθλήματος, διαφορετικά, καμία δήλωση δεν θα γίνει αποδεκτή και ο σκακιστικής/τρια δεν θα συμπεριληφθεί στην κλήρωση.

 

Θα προσφέρονται ροφήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων.

 

ΕΠΑΘΛΑ

 

Θα απονεμηθούν έπαθλα στους πρώτους 3 νικητές κάθε κατηγορίας αγοριών και έπαθλο στην πρώτη νικήτρια κάθε κατηγορίας κοριτσιών.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

 

ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

 

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδια να αποφασίσει θα είναι η Επιτροπή Πρωταθλήματος.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος θα ισχύουν οι επίσημοι κανονισμοί της FIDE που διέπουν το άθλημα.


Comments