Παγκύπριο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 7-8 ΔΕΚ 2013

αναρτήθηκε στις 12 Νοε 2013, 7:32 μ.μ. από το χρήστη Nicosia Chess   [ ενημερώθηκε 12 Νοε 2013, 7:34 μ.μ. ]
1. Πρόσκληση

H Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το Παγκύπριο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο ‘‘Altius’’ στη Λευκωσία, το Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου 2013, με το ελβετικό σύστημα 5 γύρων.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΥΣΟ, κάθε σωματείο θα δικαιούται να συμμετάσχει με 3 ομάδες αποτελούμενες από 3 ενήλικες και 3 νεαρούς σκακιστές κάτω των 18 χρόνων. Εννοείται ότι ένας νεαρός σκακιστής θα μπορεί να συμπεριληφθεί στους τρεις ενήλικες της ομάδας.
Σε κάθε γύρο θα αγωνίζονται 6 σκακιέρες από κάθε ομάδα. Θα πρέπει υποχρεωτικά οι 3 τελευταίες σκακιέρες (4η – 6η) να αποτελούνται από σκακιστές ή σκακίστριες κάτω των 18 χρόνων.
Το πρωτάθλημα διεξάγεται για την ανακήρυξη της πρωταθλήτριας ομάδας Κύπρου για το έτος 2013 και την κατάταξη και αξιολόγηση των σκακιστών όσον αφορά τον βαθμό δυναμικότητας ΕΛΟ (FIDE & ΚΥΣΟ).

2. Πρόγραμμα Αγώνων

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο ‘‘Altius’’ στη Λευκωσία, το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με το πιο κάτω πρόγραμμα:
Εγγραφή Ομάδων
Σάββατο 07/12/2013
15:00
Τελετή Έναρξης
Σάββατο 07/12/2013
15:45
1ος Γύρος
Σάββατο 07/12/2013
16:00
2ος Γύρος
Σάββατο 07/12/2013
18:30
3ος Γύρος
Κυριακή 08/12/2013
11:00
4ος Γύρος
Κυριακή 08/12/2013
14:00
5ος Γύρος
Κυριακή 08/12/2013
16:30
Τελετή Λήξης
Κυριακή 08/12/2013
19:00

3.Γενικοί Κανονισμοί

α) Χρόνος σκέψης για κάθε σκακιστή θα είναι 25 λεπτά για όλες τις κινήσεις. Θα υπάρξει επιπλέον αύξηση 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση που ολοκληρώνεται από την πρώτη κίνηση της παρτίδας.
β) Η γραφή των κινήσεων είναι προαιρετική. Οι σκακιστές που επιθυμούν να καταγράφουν τις κινήσεις τους θα μπορούν να ζητήσουν από το διαιτητή, ειδικό παρτιδόφυλο, πριν την έναρξη του κάθε γύρου.
γ) Σε καμία περίπτωση για κανένα αγώνα δεν θα δίνεται αναβολή και το πρόγραμμα θα τηρείται αυστηρά. Εάν ένας σκακιστής δεν παρουσιαστεί στην έναρξη του αγώνα, το χρονόμετρο του θα ξεκινήσει κανονικά.
δ) Κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές δεν θα επιτρέπονται εντός του αγωνιστικού χώρου. Παράβαση του κανονισμού αυτού θα σημαίνει αυτόματο μηδενισμό του σκακιστή που έκανε την παράβαση.
ε) Τα ονόματα και η αρχική σειρά των παικτών κάθε ομάδας θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο συμμετοχών, τουλάχιστον 45 λεπτά πριν την έναρξη του πρώτου γύρου, από τον αρχηγό της κάθε ομάδας και θα παραμείνει έτσι μέχρι και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.
ε) Πριν την κλήρωση του κάθε γύρου ο αρχηγός κάθε ομάδας θα πρέπει να δηλώσει τους 6 σκακιστές με τους οποίους θα αγωνιστεί για το συγκεκριμένο γύρο, στο ειδικό έντυπο της αγωνιστικής, τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη του γύρου. Εάν υπάρξει παράλειψη από μέρους του αρχηγού της ομάδας θα θεωρείται αυτόματα ότι η σύνθεση της ομάδας θα αποτελείται από τους πρώτους 6 σκακιστές της αρχικής σειράς που δηλώθηκε η ομάδα.
στ) Οι κανονισμοί σκακιού της FIDE και της ΚΥΣΟ για αγώνες ‘‘Rapid’’ θα τηρούνται αυστηρά.

4. Τελική Κατάταξη Ομάδων – Άρση Ισοβάθμιας

Η τελική κατάταξη των ομάδων θα καθαρισθεί συμφώνα με τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Match Points – Δηλαδή για κάθε ομάδα το άθροισμα των βαθμών της ομάδας, για νίκη 2 βαθμοί, ισοπαλία 1 βαθμός και ήττα 0 βαθμοί.
β) Game Points – Δηλαδή για κάθε ομάδα το άθροισμα των βαθμών όλων των παικτών της ομάδας, για νίκη 1 βαθμός, ισοπαλία ½ βαθμός και ήττα 0 βαθμοί.
γ) Το σύστημα Μπούχολτς – Δηλαδή το σύνολο των βαθμών των αντιπάλων.
δ) Το σύστημα Sonnebron-Berger. Το σύνολο των βαθμών των αντιπάλων που κέρδισε κάποιος και των μισών βαθμών των αντιπάλων με τους οποίους εξήλθε ισόπαλος.

5. Ενστάσεις
Η απόφαση του Επικεφαλής Διαιτητή είναι τελική.

6.Υπεύθυνος Πρωταθλήματος – Διαιτητές – Επιτροπές
Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε ο Σκακιστικός Όμιλος Λευκωσίας με πρωτοβουλία του προέδρου του, κ. Βραχίμη Μπούλου. Υπεύθυνος Πρωταθλήματος & Επικεφαλής Διαιτητής ορίστηκε ο Έφορος Αγώνων της ΚΥΣΟ κ. Μαρκ Μπραΐαν.
Οι Βοηθοί-Διαιτητές θα διορισθούν από τους διοργανωτές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

7.Δηλώσεις Συμμετοχής – Παράβολο
Το παράβολο συμμετοχής ορίστηκε €50 ευρώ ανά ομάδα και θα πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη των αγώνων.
Όλα τα σωματεία που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν τα ονόματα και την αρχική σειρά των παικτών κάθε ομάδας σε ειδικό έντυπο δήλωσης συμμετοχής, το αργότερο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2013, στον Μαρκ Μπραΐαν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mouflonchess@yahoo.com.

8. Έπαθλα
Θα απονεμηθούν βαρύτιμα έπαθλα στις 3 πρώτες νικήτριες ομάδες.

9. Διαμονή
Θα υπάρχει ειδική προσφορά από το ξενοδοχείο ‘‘Altius’’ για όσους σκακιστές θα θέλουν να διαμείνουν στη Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον πρόεδρο του Σκακιστικού Ομίλου Λευκωσίας κ. Βραχίμη Μπούλο, στο τηλέφωνο 99877575.

10. Γεύμα και Ροφήματα
Θα υπάρχουν ροφήματα για όλους τους σκακιστές που θα λάβουν μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου θα υπάρχει προαιρετικό γεύμα (μπουφέ), σε ειδική τιμή που θα προσφέρει η διεύθυνση του ξενοδοχείου.

11. Άλλοι Σημαντικοί Κανονισμοί FIDE & ΚΥΣΟ
α) Συμπεριφορά σκακιστών
i. Δεν επιτρέπεται η ανάλυση των παρτίδων εντός της αίθουσας που διεξάγονται οι αγώνες.
ii. Δεν επιτρέπεται στους σκακιστές να εξέλθουν της αίθουσας διεξαγωγής των αγώνων χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς την άδεια του διαιτητή.
iii. Όσο η παρτίδα είναι σε εξέλιξη, ένας σκακιστής μπορεί να μιλήσει μόνο στο διαιτητή ή στον αντίπαλό του όπως προνοείται στους επίσημους κανονισμούς.
iv. Όλες οι καταγγελίες σχετικά με τη συμπεριφορά σκακιστών θα πρέπει να γίνονται από τον αρχηγό της ομάδας προς το διαιτητή και όχι απευθείας από τους σκακιστές.
v. Απαγορεύεται στους σκακιστές να αποσπούν την προσοχή ή να ενοχλούν τον αντίπαλό του ή άλλο σκακιστή με οποιοδήποτε τρόπο.
vi. Άρνηση σκακιστή να συμμορφωθεί με τους Κανονισμούς θα τιμωρείται με μηδενισμό. Ο διαιτητής θα αποφασίσει για τη βαθμολογία του αντιπάλου.
β) Ο ρόλος του Αρχηγού της ομάδας σε ομαδικό πρωτάθλημα:
i. Κάθε φορά που ο αρχηγός της ομάδας θέλει να μιλήσει σε ένα από τους σκακιστές της ομάδας του θα πρέπει να το πράξει μέσω ή με την παρουσία του διαιτητή χρησιμοποιώντας γλώσσα που ο διαιτητής μπορεί να καταλαβαίνει.
ii. Ο Αρχηγός έχει το δικαίωμα να συμβουλεύει τους σκακιστές της ομάδας του για να κάνει ή να δεχτεί μια πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα. Δεν επιτρέπεται σε Αρχηγό να δίνει πληροφορίες σχετικά με τη θέση στη σκακιέρα ή/και το χρόνο στο ρολόι αλλά ούτε να συμβουλεύεται οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή/και υπολογιστή, σχετικά με την παρτίδα. Ο Αρχηγός θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της παρτίδας.
iii. Οι σκακιστές υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις. Ένας σκακιστής πρέπει να έχει τον τελικό λόγο όσο αφορά τη διεξαγωγή της δικής του παρτίδας. Αν και η συμβουλή του Αρχηγού πρέπει να βαρύνει ως προς την τελική απόφαση του σκακιστή, ο σκακιστής δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί τη συμβουλή του Αρχηγού της ομάδας του. Ομοίως, ο Αρχηγός δεν μπορεί να ενεργεί εξ’ ονόματος ενός σκακιστή και της παρτίδας του χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του ιδίου του σκακιστή.
Comments