49ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2014

αναρτήθηκε στις 23 Δεκ 2013, 6:53 π.μ. από το χρήστη Nicosia Chess   [ ενημερώθηκε 23 Δεκ 2013, 6:56 π.μ. ]

 ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΟ 99 877575, 97 686574 ή στο 99 342757

49ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2014

Η Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το ‘‘49ο Παγκύπριο Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα’’ που θα διεξαχθεί από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2014, με το ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Το πρωτάθλημα θα είναι ανοικτό και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι σκακιστές ανεξαρτήτως εθνικότητας ή δυναμικότητας (ELO Rating), νοουμένου ότι έχουν FIDE ID. Όσοι κύπριοι σκακιστές δεν έχουν FIDE ID και επιθυμούν να συμμετάσχουν, να επικοινωνήσουν έγκαιρα με τον Έφορο Αγώνων και Αξιολόγησης.

Το πρωτάθλημα διεξάγεται για την ανακήρυξη του 1ου Νικητή του Παγκύπριου Ανοικτού Πρωταθλήματος 2014, για την κατάταξη και αξιολόγηση των σκακιστών (FIDE ELO και Κυπριακό ELO) και για την επιλογή των 7 σκακιστών από τους 10 που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Παγκύπριου Πρωταθλητή 2014 καθώς και μία θέση στην εθνική ομάδα που θα λάβει μέρος στην Παγκόσμια Σκακιστική Ολυμπιάδα που διεξαχθεί στο Τρόμσο της Νορβηγίας τον Αύγουστο του 2014.

Ο τίτλος του Παγκύπριου Πρωταθλητή 2014, καθώς και οι θέσεις στην εθνική ομάδα, θα κριθούν στο Παγκύπριο Κλειστό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί με το σύστημα Round Robin, από τις 8 Μαρτίου μέχρι και τις 5 Απριλίου 2014, με τη συμμετοχή 10 σκακιστών.
(Οι 7 από τους 10 συνολικά σκακιστές που θα συμμετάσχουν στο παγκύπριο κλειστό πρωτάθλημα 2014, θα είναι οι 7 Κύπριοι σκακιστές που είναι γραμμένοι στη FIDE και αγωνίζονται κάτω από την κυπριακή σημαία (CYP) και θα τερματίσουν στις 7 ψηλότερες θέσεις του ανοιχτού ατομικού πρωταθλήματος 2014. Οι υπόλοιποι 3 σκακιστές θα είναι οι πρώτοι στην τελική κατάταξη του κλειστού πρωταθλήματος 2013 (σχετ. απόφαση ΚΥΣΟ, πρακτικά ημερομ. 20/10/2013).

Σε περίπτωση που κάποιος από τους 10 σκακιστές κωλύεται να συμμετάσχει στο κλειστό πρωτάθλημα, τότε τη θέση του θα παίρνει αυτόματα ο αμέσως επόμενος από το πρωτάθλημα που προκρίθηκε ο σκακιστής που κωλύεται, δηλαδή: Από το παγκύπριο κλειστό πρωτάθλημα 2013 μέχρι την 5η θέση και από το παγκύπριο ανοικτό πρωτάθλημα 2014 μέχρι τη 10η θέση. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι 10 θέσεις, τότε θα αποφασίζει το Δ.Σ. της ΚΥΣΟ ανάμεσα σε κύπριους σκακιστές (FIDE CYP) με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ (ενεργό).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
1ος Γύρος
Λευκωσία
Σάββατο – 11/01/2014
16.00
2ος Γύρος
Λευκωσία
Κυριακή – 12/01/2014
16.00
3ος Γύρος
Λεμεσός
Σάββατο – 18/01/2014
16.00
4ος Γύρος
Λεμεσός
Κυριακή – 19/01/2014
16.00
5ος Γύρος
Λευκωσία
Σάββατο – 25/01/2014
16.00
6ος Γύρος
Λευκωσία
Κυριακή – 26/01/2014
16.00
7ος Γύρος
Λάρνακα
Σάββατο – 01/02/2014
16.00
8ος Γύρος
Λάρνακα
Κυριακή – 02/02/2014
16.00
9ος Γύρος
Λευκωσία
Σάββατο – 08/02/2014
16.00

Αν μια επαρχία δεν αντιπροσωπεύεται στο πρωτάθλημα από τουλάχιστον 5 σκακιστές, τότε οι γύροι που της αναλογούν θα δοθούν στην επαρχία με την πολυπληθέστερη συμμετοχή. Αν υπάρξει και άλλη επαρχία με λιγότερους από 5 σκακιστές, τότε οι γύροι που της αναλογούν θα δοθούν στην επαρχία με τη δεύτερη πολυπληθέστερη συμμετοχή κ.ο.κ.
Κάθε Επαρχία θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διοργάνωση αγωνιστικών, εφόσον ορίσει εκ των προτέρων 2 υπεύθυνους οι οποίοι, σε συνεννόηση με τον Έφορο Αγώνων και Αξιολόγησης της ΚΥΣΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, το αργότερο μέχρι την τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών. Αν δεν τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση, οι αγωνιστικές της Επαρχίας θα δίνονται σε άλλη, σύμφωνα με την πιο πάνω παράγραφο.
(Ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων του παγκύπριου κλειστού πρωταθλήματος 2014 θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, με βάση τις συμμετοχές.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
1. Ο χρόνος σκέψης για κάθε σκακιστή θα είναι 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και επιπλέον 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας, με αύξηση 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση που ολοκληρώνεται, από την πρώτη κίνηση.
2. Οι σκακιστές θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τις κινήσεις των ιδίων και του αντιπάλου τους στο δελτίο γραφής (παρτιδόφυλλο).
3. Αν ενός σκακιστή το χρονόμετρο του μετρήσει πέραν των 45 λεπτών από την έναρξη του αγώνα και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, θα μηδενίζεται αυτόματα. Επίσης, αν ένας σκακιστής αποχωρήσει από το πρωτάθλημα χωρίς σοβαρό λόγο ή απουσιάσει πέραν των δύο αγωνιστικών, θα διαγράφεται και θα τιμωρείται με αποκλεισμό 2 χρόνων από όλες τις διοργανώσεις της ΚΥΣΟ.
4. Αναβολή αγώνα θα επιτρέπεται μόνον αν συντρέχει σοβαρός λόγος (π.χ. στρατός) και νοουμένου ότι ενημερωθεί έγκαιρα ο διαιτητής. Αγώνας Σαββάτου που αναβάλλεται θα πρέπει οπωσδήποτε να διεξαχθεί το αργότερο μέχρι το Σάββατο και αγώνας της Κυριακής πριν τις 9.00 μ.μ. της Τετάρτης που ακολουθεί, δηλαδή 3 μέρες μετά την αγωνιστική, για να μπορεί να καταστεί δυνατή η κλήρωση του επόμενου γύρου. Σε αντίθετη περίπτωση θα μηδενίζεται ο σκακιστής που ζήτησε την αναβολή. Κάθε σκακιστής μπορεί να αιτηθεί αναβολή αγώνα, μόνο μία φορά και θα πρέπει να ορίζει κάποιο τρίτο άτομο ως μάρτυρα για τη διεξαγωγή του αγώνα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπούν αναβολές στην τελευταία αγωνιστική.
5. Κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές απαγορεύονται αυστηρώς εντός του χώρου διεξαγωγής των αγώνων. Επίσης, απαγορεύεται στους σκακιστές να εξέρχονται του αγωνιστικού χώρου κατά τη διάρκεια των αγώνων, εκτός κι αν έχουν τελειώσει την παρτίδα τους. Παράβαση των πιο πάνω κανονισμών θα σημαίνει αυτόματο μηδενισμό του σκακιστή που έκανε την παράβαση.
Όλοι οι σκακιστές μπορεί ανά πάσα στιγμή να τεθούν προς σωματικό έλεγχο και σε περίπτωση που σκακιστής αρνηθεί, θα μηδενίζεται αυτόματα.
ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, όλες οι θέσεις καθορίζονται με βάση τα πιο κάτω κριτήρια:
1. Direct Encounter
2. Buchholz Cut 2
3. Sonneborn-Berger
4. Number of Wins (σε περίπτωση που χρειαστεί κι άλλο κριτήριο, number of wins with Black.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Υποβάλλονται γραπτώς, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα και εκδικάζονται από την Επιτροπή Ενστάσεων του πρωταθλήματος. Κάθε ένσταση θα πρέπει να συνοδεύεται με το ποσό των €30 ευρώ. Το ποσό θα επιστρέφεται μόνο σε περίπτωση που κερδηθεί η ένσταση.
Η επιτροπή ενστάσεων θα είναι τριμελής και θα συσταθεί πριν την έναρξη των αγώνων από άτομα που δεν αγωνίζονται.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Υπεύθυνος του πρωταθλήματος και διαιτητής των αγώνων ορίστηκε ο Έφορος Αγώνων και Αξιολόγησης της ΚΥΣΟ, κ. Μαρκ Μπράιαν. Ο Έφορος θα έχει ως βοηθούς του σε ό,τι χρειαστεί, τα 2 άτομα που θα διορίζονται για τις αγωνιστικές της κάθε επαρχίας, όπως αναφέρονται στη σελίδα 2 της παρούσας προκήρυξης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στους ομίλους όπου ανήκουν, το αργότερο μέχρι την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014. Οι όμιλοι με τη σειρά τους θα πρέπει να δηλώσουν τα μέλη τους στον Έφορο Αγώνων και Αξιολόγησης, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014.

ΠΑΡΑΒΟΛΟ (ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ)
Το παράβολο, ως δικαίωμα συμμετοχής, ορίστηκε για όλους στα €30 ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί με τη δήλωση συμμετοχής, διαφορετικά, καμία δήλωση δεν θα γίνει αποδεκτή.
Για όσους δηλώσουν συμμετοχή μετά τη λήξη της προθεσμίας θα υπάρχει επιπρόσθετη χρέωση €20 ευρώ.
Για σκοπούς διευκόλυνσης, το παράβολο θα μπορεί να κατατίθεται στο λογαριασμό της Ομοσπονδίας (Τράπεζα Κύπρου) αρ. λογαριασμού: 0136-01-006205. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται ο Ταμίας της ΚΥΣΟ κ. Σπύρος Προδρομίδης και να αποστέλλεται το έντυπο κατάθεσης, είτε με τηλεομοιότυπο στον αριθμό 24821828, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση spireto00@gmail.com

ΕΠΑΘΛΑ
Θα απονεμηθούν βαρύτιμα έπαθλα στους πρώτους 3 νικητές και στον καλύτερο σκακιστή με την καλύτερη επίδοση στην κατηγορία κάτω των 18 χρόνων.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδια να αποφασίσει θα είναι η 

Επιτροπή Ενστάσεων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος θα ισχύουν οι επίσημοι κανονισμοί της FIDE που διέπουν το άθλημα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ OPEN 2014
Παρακαλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο Παγκύπριο Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα 2014 να δηλώσουν συμμετοχή στον όμιλο όπου ανήκουν ή στον Έφορο Αγώνων και Αξιολόγησης (μόνο όσοι δεν ανήκουν σε όμιλο-μέλος της ΚΥΣΟ),
το αργότερο μέχρι την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014.


Comments